به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، حاشيه هاي مختلف براي دريافت سبد کالايي دولت تدبير و اميد در حالي رخ داد که امروز باز هم صفهاي طولاني مردم و درگيري بين متقاضيان را شاهد بوديم تا اين سوال به وجود آيد که تدبير مسؤولان براي جلوگيري از خطر" کرامت انساني " چه بوده است؟
توزيع سبد کالايي، چندروزي است که فرياد اقشار مختلف جامعه، از نمايندگان مجلس تا اقشار متعدد جامعه را درآورده است.
در روزهاي گذشته با اجراي اين طرح انتقادات به اصل اجراي طرح،نحوه شناسايي مشمولان دريافت سبد کالا و البته ترکيب سبد کالايي صورت گرفت . اما دراين ميان " گداپروري " و انتقاد از نحوه تدبير دولت، محوريت همه سخنان منتقدان بود.
اين اتفاق در حالي رخ مي دهد که حاميان دولت فعلي و منتقدان دولت قبلي، ارائه يارانه نقدي به مردم از سوي احمدي نژاد را گداپروري توصيف کرده بودند.
فارغ از اين که اجراي هدفمندي يارانه ها، ارزوي ديرينه همه دولت ها بوده و دولت قبلي به اين مهم اقدام کرد، اما در 2 سال پاياني دولت دهم و با نمود برخي مشکلات اجراي هدفمندي يارانهها، علاوه بر صاحبنظران اقتصادي طيفي از سياسيون نيز انتقادهاي خود نسبت به هدفمندي يارانه ها را با شيوه تندتري آغاز کردند و اولين بار نيز الفاظي همچون، «گداپروري» و «ايجاد يک کميته امداد 70 ميليوني» را بکار بردند.
بنابر اين گزارش، هاشمي رفسنجاني يکي از جدي ترين منتقدان پرداخت يارانه نقدي از سوي احمدي نژاد بود.
وي که سابقه طولاني در انتقاد از رقيب انتخاباتي خود در انتخابات رياست جمهوري نهم و دولتش را در همه زمينه ها در کارنامه داشت، در آخرين روزهاي سال 91 با تاکيد بر انحراف در اجراي هدفمندي يارانه ها گفت: نتيجه هدفمندي يارانه ميبايست تقويت توليد و رشد اقتصاد و کشاورزي کشور ميشد و نه سرازير کردن مبلغي ناچيز به حساب مردم و در مقابل ايجاد تورم سرسامآور و کاهش شديد پول ملي.
هاشمي پس از انتخابات رياست جمهوري انتقادات تندتري را نيز مطرح کرد و پرداخت يارانه نقدي توسط احمدي نژاد را نوعي فريبکاري براي تاثيرگذاري در انتخابات خواند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در جمع تعدادي از دانشجويان که به مناسبت 16 آذر با وي ديدار کرده بودند گفت: بسياري فکر مي کردند ملت با آن شعارها و پول هايي که مثلا در جيبشان گذاشته ميشود فريب مي خورند. اين که پول خود مردم را از آنها بگيرند و بخشي از آن را دوباره به آنها بدهند را راهي براي عوام فريبي کرده بودند اما بعد ديده شد که اکثريت مردم فريب نخوردند.
هاشمي همچنين در ديدار با دانشجويان دانشگاه آزاد کرمان با بيان اينکه پول يارانهها يک فريبکاري از سوي دولت احمدينژاد بود، گفت: دولت احمدي نژاد در طول سال 2 و 3 برابر پول يارانهها را به شکلي ديگر دريافت ميکرد اما منت آن را براي مردم داشت.
البته هاشمي رفسنجاني در اين ميان تنها نبود و انتقادات به طرح پرداخت نقدي يارانه، تنها محدود به وي نمي شد.
چهره هاي اصلاح طلب حاضر در مجلس از جمله مسعود پزشکيان يکي از نمايندگان اصلاح طلب مجلس و چهره نزديک به روحاني درباره ارائه يارانه به مردم از سوي دولت دهم گفت: فساد و فقر نتيجه نگاهي است که دولت دهم به قانون هدفمندي يارانهها داشت به اين معني که اين قانون را متعلق به خود ميدانست در نتيجه هر استفاده انتخاباتي و تبليغاتي که ميخواست از آن ميبرد.
وي ادامه داد: دولت دهم کشور را به يک کميته امداد 70 ميليوني تبديل کرد که مرتب چشم به دست دولت داشت و به ماهي 45 هزار تومان چشم دوخته بود.
حسين کمالي يکي از اعضاي خانه کارگر و وزير سابق کار ارديبهشت ماه سال 92 و در ايام نزديک به انتخابات رياست جمهوري يازدهم صريحا توزيع يارانه را گداپروري خواند و گفت: سياست گدا پروري و توزيع پول بيزحمت در جامعه شايد براي توزيع کنندگان مقبوليت فراهم آورد ولي موافق با صلاح کشور و منافع ملي نيست.
محسن صفايي فراهاني، اصلاح طلب، و يکي از چهره هاي اقتصادي دولت سازندگي و نيز از چهره هاي نزديک به روحاني نيز در گفت و گو با يکي از سايت هاي خبري با بيان اين که متاسفانه آقاي احمدي نژاد به جاي هدفمندي يارانه ها يک کميته امداد 75 ميليوني به را ه انداخت گفت: اين در حالي است که طبق قانون افراد بايد به ميزان درآمدشان از يارانه دولتي بهره مند شوند.
در کنار همه انتقادهاي چهره هايي که از نظر طيف سياسي با دولت دهم در تقابل بودند رسانه هاي اصلاح طلب و نزديک به طيف کارگزاران نيز پس از اعلام عيدانه آخر سال دولت قبل، با انتشار گزارش ها و يادداشت هايي ضمن گداپروري خواندن اين حرکت، با تيتر هايي نظير «با عيدانه احمدي نژاد تنها مي توان يک کيلو پسته خريد» به استقبال توزيع عيدانه دولت سابق رفتند.
در اين راستا رسانه هاي نزديک به دولت نيز دست از کار نکشيده و به عبارتي ديگر کمک به شانه خالي کردن دولت از زيرفشار بي تدبيري اين مسئوليت کردند.
سايت بهار نيوز ، نوشت: "اين نتيجه و حاصل 8 سال مديريت دولت محبوبتان است، آقايان!
به جز نقدهاي دلسوزانه کارشناسان و رسانههاي مستقل، اما منظور و هدفي که خبرگزاريها و سايتهاي اصولگرا در انتشار وسيع عکسهاي صف طويلي که اين روزها مردم در مقابل مراکز توزيع سبد کالاي دولتي بستهاند و همچنين اظهارات نمايندگان جبهه پايداري در سرزنش اين صفوف، کاملا مشخص است که تماما براي تسويه حساب با روحاني و دولتش است و البته عقدهگشايي از شکست در انتخابات."
بهار در ادامه و در تحليلي عجيب، آورده است: اما بايد به صراحت و خلاصه و موجز گفت که به تصوير کشيدن اين مردم که براي دريافت يک کيسه 10 کيلوئي برنج و چند عدد مرغ و دو بطري روغن و... صف طولاني بستهاند، و حتي با هم درگير شده و صحنههاي زشتي همچون تصاوير بالا را خلق کردهاند، همگي نمايش فاجعهاي است که دولت احمدينژاد در ايران بوجود آورد. ميليونها مردم ايران معطل دو عدد مرغ و 10 کيلو برنج رايگاناند اما ميلياردها دلار پول غارت شده همين مردم در جيب امثال خاوري، بابک زنجاني و صدها نمونه آنهاست و همگي نيز از جناح مورد علاقه همين خبرگزاريها و نمايندگان پايداري که دلسوز مردم شدهاند، به شمار ميروند! فاجعهاي که 8 سال شالوده و اساس بنيان گذاشته شد تا حالا دولت جديد تاوانش را بدهد و زخم زبانش را از زبان نمايندگاني همچون رسايي، بذرپاش و کوچکزاده،... و رسانههايي که 8 سال در خواب بودند، بشنود و ببيند! واقعا انصافتان را شکر!"
سايت بهار، هيچ گاه به اين موضوع اشاره نکرده است که اجرايي شدن هفدمندي يارانه ها در دولت فعلي، از شجاعت اين دولت حکايت داشت و هيچ دولتي قبل از آن، حاضر به پذيرش چنين ريسکي نبود.
چنين رسانه هايي در حقيقت کاسه داغ تر از آش شده و هيچ اشاره اي به اظهارات اهالي خود دولت، مبني بر کاستي هاي اجراي طرح سبد کالا اشاره نمي کنند.
سخنگوي دولت : قبول داريم توزيع سبد کالا کاستي داشت
اما اين موضوع درحالي است که حتي سخنگوي دولت گفت: قبول داريم که توزيع مرحله اول سبد کالا کاستيهايي داشت که اميدواريم در مرحله بعد اين کاستيها برطرف شود.
محمدباقر نوبخت بعد از جلسه امروز هيئت دولت در جمع خبرنگاران افزود: آقاي رئيس جمهور امروز با هدف سازماندهي به وضع موجود به آقاي ربيعي وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي مأموريت داد تا مسئوليت وحدت مديريت توزيع سبد کالا را به عهده بگيرد.
سخنگوي دولت در عين حال از مردم شريف و بافرهنگ کشور خواست تا با مسئولان در اين زمينه مساعدت کنند.
البته اين اظهارات در حالي است که انجمن دانشآموختگان علوماجتماعي دانشگاه تهران با صدور نامهاي به رئيسجمهور تاکيد کرد:مهمترين پيام"سبدکالا" به جامعه، ساخت تصوير اجتماعي از "عقب ماندگي" ايران و "تحقير" پيشرفت سالهاي اخير است.
علاوه بر همه اين اتفاقات، تبعيض قايل شدن دولت، براي اقشار متعدد جامعه در دريافت اين سبد کالايي، موضوع ديگري بود که ظاهرا از ديد رسانه هاي حامي ان مغفول مانده است. اين تبعيض، و اين که از بين دو نفر با شرايط يکسان، يکي سزاوار دريافت اين سبد شناخته مي شود و ديگري نه، نيز، مساله مهمي است که شايد دولتي ها و حاميان انها نخواهند ديگر مانوري روي آن داده شود.
به هر صورت بايد گفت که تدبير دولت تدبير، در اين ماجرا به نمايش گذاشته شد و بايد در انتظار تحقق وعده هاي ديگر دولتمردان مبني بر ايجاد اعتدال، و روي کار آمدن، دولت راستگويان و درستکاران، بود که فرجام ان چه خواهد شد.
منبع:دانا